Jakthunden

Jakthunden är ju jägarens bästa vän, utan den så skulle det inte bli mycket jakt i vårt avlånga land. Många av de raser som finns idag har fungerat i jakt av något slag.

Många jakthundar fungerar ypperligt som familjehund också även om deras första uppgift är att följa husse eller matte ut på jakt. Man tränar och ser till så att hunden är alert inför jaktsäsongen, idag finns många tekniska hjälpmedel som underlättar både för hund och ägare vid jakten, det kan vara pejlingsutrustning eller annat som kan vara bra att ha på hunden.

Det finns också de som tävlar med sina jakthundar i olika hundsporter eller utställningar. Vilka raser som används till olika sorters jakt kan ni läsa om här, vi konstaterar att det är för många för att räkna upp här. Beroende på vilken typ av jakt man håller på med så skaffar man sig hund som passar just till den jakten. Älgjakt kräver sin hund medans fågeljakt kräver en mer apporterande hund.

Viktigt är i alla fall att hunden utför sin uppgift och att den är en viktig del i den jakt man utför, men också en kompis då man inte är ute och jagar. Vilken hund du ska välja beror alltså på vilken sorts jakt du ska utföra. Så ta dig en funderare vilken hund som skulle passa dig och din jakt bäst. Ta också i akt hur den skulle fungera med hela familjen.

Comments Are Closed