Rottweiler

Hundrasen Rottweiler kommer ursprungligen från Tyskland och började med att användas som vakthund, polishund och med vissa uppgifter inom militären. Sedan dess har den allt mer blivit populär som sällskapshund och klassas idag som en av de tjugo mest populära sällskapshundarna. Under 90-talet blev rasen extra populär i Sverige och är idag en av de vanligare raserna bland sällskapshundar.

Detta är en av de hundraser som behöver stor stimulans och kräver att dess ägare jobbar mycket med lydnad. Ibland framförs kritik mot rasen då den anses vara aggressiv. Men detta handlar då just om att ägaren inte insett vilken nivå av stimulans och lydnad som rasen kräver. Det är därmed mycket viktigt jobba mycket med sin Rottweiler redan när den är en liten valp. Därmed kan sägas att detta inte är en ras som rekommenderas för den som är helt ovan och inte vill lägga ner extra tid på sin hund.

Utseendemässigt karakteriseras den av en mycket muskelös kropp. Även käkarna är muskelösa och breda. Pälsen är mycket kort och slät och består av dubbelpäls. Med det menas att pälsen är uppbyggd av både täckhår samt så kallad underull.

Färgen är nästan alltid svart med vissa nyanser mot brun på vissa delar av hunden. Öronen hänger ned och är i form av en trekant.

De flesta hundraser har några sjukdomar som är vanligare än andra. Detta beror ofta på hundens kroppsbyggnad vilket även är fallet med Rottweiler. Genom att den är storväxt och väger relativt mycket blir belastningen extra hög på höften, knän och benen.

Comments Are Closed